- Το πετρέλαιο ξεπέρασε τις κορυφές του Ιουλίου καθώς οι διακοπές στην παραγωγή παγκόσμια ανάγκασαν τις εταιρείες ενέργειας να αντλήσουν μεγάλες ποσότητες αργού από τα αποθέματα, ενώ η έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη αύξησε το κόστος σε ολόκληρη την ήπειρο. Μια τέτοια αύξηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει τις εικασίες ότι ο πληθωρισμός παγκόσμια θα αποδειχθεί πιο μακροχρόνιος από ό, τι περιμέναμε και θα επισπεύσει το τέλος του υπερ-φθηνού χρήματος, ευνοώντας τις συναλλαγές σε μετοχές τραπεζών και ενέργειας, ενώ θα πληγώσει τις τιμές των ομολόγων.
- Η Κίνα αναμένεται να θέσει τα θεμέλια για την συγκράτηση των προβλημάτων που δημιουργεί η αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων της δεύτερης μεγαλύτερης κινεζικής εταιρίας ακινήτων Evergrande.
- Στο πολιτικό πεδίο, έχουμε μείωση της αβεβαιότητας με τις εκλογές στη Γερμανία που ανέδειξαν νικητή τον κεντρικό αντίπαλο του κόμματος που επί 16 χρόνια οδηγούσε στην Καγκελαρία της κ Μέρκελ.
- Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ οφείλονται στις υπέρ σύσφιξης αποφάσεις της Fed και ECB αλλά και στην ανανέωση μέσω των τιμών της ενέργειας των πληθωριστικών πιέσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
- Το τέλος του Σεπτεμβρίου, την ερχόμενη Πέμπτη, σηματοδοτεί χρηματιστηριακά και το κλείσιμο του φετινού εννεάμηνου, εξέλιξη που ενεργοποιεί κάποια αντανακλαστικά στην Αγορά.
- Τελευταία εβδομάδα ανακοίνωσης των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων για ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή με τον ΟΛΠ ΟΛΠ-0,63% και την CNL Capital να ανακοινώνουν στις 28/09, τις Lamda Development, ΛΑΜΔΑ-0,14% ΑΔΜΗΕ και Ευρωπαϊκή Πίστη στις 29/09 και τις ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+0,27% και Space Hellas ΣΠΕΙΣ+0,40% στις 30/09”.
Η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου επαναφέρει την ανησυχία για ισχυροποίηση των πληθωριστικών πιέσεων σε πολλές χώρες και ήδη επηρεάζει την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη. Το φαινόμενο αυτό πιθανά θα επιταχύνει τη στροφή προς την νομισματική σύσφιξη που επιλέγουν, όπως ειδοποίησαν πρόσφατα, ορισμένες από τις πιο ισχυρές Κεντρικές Τράπεζες. Στην Αθήνα η τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου επιδείνωσε την στατιστική εικόνα της αγοράς.
Αυτή η εξέλιξη εκλαμβάνεται από τους εγχώριους παράγοντες ως προάγγελος μιας συνέχειας στην κάθοδο για τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο σε παγκόσμιο επίπεδο οι αναλυτές αναμένουν μια προσπάθεια βελτίωσης της αποτίμησης των μετοχικών χαρτοφυλακίων από την πλευρά των θεσμικών για το τέλος του εννεάμηνου. Η Leon Depolas Sec. επισημαίνει: “Η αύξηση του ενεργειακού κόστους ξεκίνησε να ενσωματώνεται στις αποτιμήσεις, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε πιέσεις, κυρίως σε τίτλους που επηρεάζονται περισσότερο. Άλλωστε και τα χθεσινά αποτελέσματα της ΔΕΗ αναδεικνύουν το πρόβλημα, με την δαπάνη για Φυσικό Αέριο να αυξάνεται περισσότερο από 100 εκατ. ευρώ, σε σχέση με πέρυσι (Α’ εξάμηνο). Στο σχόλιο του Πέτρου Τσούρτη από τμήμα έρευνας και ανάλυσης της Merit Sec. τονίστηκε: “Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε αυτή την εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση της Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ ύψους €750 εκατ., ενώ η βραχυπρόθεσμη τάση γύρισε πλέον πτωτική. Σημεία στήριξης είναι οι 850, 820 και 800 μονάδες και ισχυρά σημεία αντίστασης οι 900 και 920 μονάδες. Η ρευστότητα των Επενδυτών απορροφάται συνεχώς από νέες ομολογιακές εκδόσεις, ή αυξήσεις κεφαλαίου των Εισηγμένων, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να μην μπορεί να ακολουθήσει την ανοδική πορεία των Διεθνών Αγορών, το τελευταίο χρονικό διάστημα”.
Τα εταιρικά αποτελέσματα ολοκληρώνονται αυτή τη βδομάδα τοποθετώντας ορισμένες μετοχές εισηγμένων στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Για αυτά από τη Merit Sec. σχολίασαν: Καλά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, μικτή η εικόνα των αποτελεσμάτων των Viohalco και Premia Properties, αδύναμα της Cenergy Holdings, καλά της ΚΡΙ ΚΡΙ, αλλά η Διοίκηση προειδοποίησε για δύσκολο δεύτερο εξάμηνο και τέλος ισχυρά ήταν τα αποτελέσματα της Epsilon Net. Τελευταία εβδομάδα ανακοίνωσης των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων με τον ΟΛΠ και την CNL Capital να ανακοινώνουν στις 28/09, τις Lamda Development, ΑΔΜΗΕ και Ευρωπαϊκή Πίστη στις 29/09 και τις ΕΥΔΑΠ και Space Hellas στις 30/09”.
Αυτή την εποχή οι πολιτικοί αναλυτές και οι οικονομολόγοι έχουν εστιάσει την προσοχή τους στις εκλογές που πρόκειται να γίνουν στην ατμομηχανή της ευρωζώνης, Γερμανία. Εμείς όμως εδώ, κατά την εκτίμησή μας, επηρεαζόμαστε περισσότερο από τις αποφάσεις της Fed και αυτό προκύπτει από την μελέτη της ροής των επενδυτικών κεφαλαίων προς τη χώρα. Είναι επενδυτές του δολαρίου κυρίως και συνεπώς, η διάθεσή τους για ρίσκο εξαρτάται από την πολιτική για τα επιτόκια δανεισμού που χαράσσει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. Η εποχή της άφθονης και φθηνής ρευστότητας που δημιούργησε συνθήκες κατάλληλες για τη συμμετοχή επενδυτικών κεφαλαίων σε όλες τις ΑΜΚ που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως δείχνουν τα πράγματα, βαδίζει προς το τέλος της. Οι περισσότεροι το εντοπίζουν στα μέσα ή στα τέλη του 2022 και πιθανότατα αυτή η εξέλιξη να… πιέσει εξαιρετικά τον ΓΔ.
Είναι πιθανό να προκύψει βιασύνη για αποφάσεις ανάλογες με αυτή για την ΔΕΗ. Να υπάρξει δηλαδή αύξηση των εκδόσεων εταιρικών ομολόγων, αλλά επίσης να περάσει από το μυαλό αρκετών επιχειρηματιών η σκέψη για μια ΑΜΚ, όσο ακόμα, με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, συσσωρεύονται μεγάλα ποσά σε δολάρια και όχι μόνο, που αναζητούν… στέγη. Η μετοχή της ΔΕΗ πριν την αιφνιδιαστική ανακοίνωση για την πρόθεση να αντληθούν κεφάλαια ύψους 750 εκατ. ευρώ είχε υποστεί πιέσεις με αλυσίδα πτωτικών κλεισιμάτων. Όταν ανακοινώθηκε η ΑΜΚ ήρθε το “αποστομωτικό” -11%, που άπλωσε το κόκκινο στο ταμπλό της αγοράς. Κατά συνέπεια ενώ η επικοινωνία για την αύξηση ήταν αντίστοιχη ενός… αιφνίδιου κυβερνητικού ανασχηματισμού, κάποιοι την προεξοφλούσαν νωρίτερα. Οι υπόλοιποι, με το που το άκουσαν, το έβαλαν στα πόδια.
Από τους αγοραίους, η τρέχουσα αντίδραση στην ΑΜΚ της ΔΕΗ, θεωρείται βραχυπρόθεσμη, ενώ αναγνωρίζουν τα θετικά που θα φέρει μακροπρόθεσμα. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ΔΕΗ η Leon Depolas Sec. επισημαίνει: Συνολικά, η κερδοφορία της ΔΕΗ σε επίπεδο ανακοινωμένων EBITDA κινήθηκε μόνο κατά 10,7% χαμηλότερα, στα 434 εκατ. ευρώ, ενώ με την προσαρμογή για τα έκτακτα, τα EBITDA (προσαρμοσμένα) κινήθηκαν οριακά υψηλότερα (3,1%) στα 471,5 εκατ. ευρώ. Η κερδοφορία διασώθηκε από τις χαμηλότερες δαπάνες για αγορές Ενέργειας (172,2 εκατ. ευρώ) και την αντιστροφή προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις Πελατών, ύψους 155,6 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, σε συνδυασμό με την αύξηση κεφαλαίων (750 εκατ. ευρώ) που προτείνει η Διοίκηση και το εν εξελίξει επενδυτικό πρόγραμμα, οδηγούν την Εισηγμένη σε μία άλλη εποχή, με όχι μόνο υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία, αλλά και λιγότερο ευαίσθητη στις διάφορες μεταβλητές κόστους.
Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνος Χατζηδάκης για την περίπτωση της ΔΕΗ ανέφερε μεταξύ άλλων: Κοιτάζοντας λίγο πιο μακριά από τα βραχυπρόθεσμα χρηματιστηριακά “απόνερα”, η επιτυχία της αύξησης και ενδεχομένως η υπερκάλυψη της αύξησης της ΔΕΗ, θα αυξήσει το θεσμικό στίγμα των Ξένων στην Ελληνική Αγορά και δη σε μια μετοχή που μπορεί να αποτελέσει τη απόλυτη σπουδή περιπτώσεων “from zero to Hero” (από το μηδέν στο ιδανικό).
Η ΔΕΗ είναι Επιχείρηση – σηματωρός για την Ελληνική Βιομηχανία, η εικόνα παρακμής του 2018 σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την δυναμική της προοπτικής του επικαιροποιημένου 5ετους επιχειρηματικού πλάνου. Ένα επιτυχημένο εγχείρημα μετάβασης από την εποχή του Λιγνίτη στην εποχή των ΑΠΕ με υγιή ισολογισμό, κερδοφορία και μερίσματα, δεν θα περιοριστεί σαν προστιθέμενη αξία στην μετοχή της ΔΕΗ, αλλά θα ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον για περισσότερες Ελληνικές Εταιρίες που έχουν μέγεθος, πλάνο και θεμελιώδη.
Υπό αυτό το πρίσμα η προσπάθεια της ΔΕΗ έχει μεν ρίσκο εκτέλεσης και αστοχιών που σχετίζονται με το ενεργειακό περιβάλλον, η ανταμοιβή ωστόσο θα έχει ευρύτερες θετικές συνέπειες οι οποίες δεν θα είναι μόνο χρηματιστηριακές.
Τη στήλη και αρκετούς εγχώριους παράγοντες προβληματίζει το τι θα συμβεί αν και άλλες εταιρίες θελήσουν να αντλήσουν κεφάλαια, πριν εισέλθουμε στη χρονιά που θα σταματήσουν οι ανά μήνα ενέσεις ρευστότητας από ΕΚΤ και Fed. Για αυτό η συνέχεια στην διαπραγμάτευση της μετοχής της ΔΕΗ θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των επιχειρημάτων όσων υποστηρίζουν πως τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών εισηγμένων, αλλά και των εκφραστών σκεπτικισμού για το αν θα αντέξει η αγορά μια δέσμη προτάσεων για ΑΜΚ.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Ώρα για σύνθετους υπολογισμούς από τους διαχειριστές κεφαλαίων
Μπορεί ο τρόπος διαχείρισης της επικοινωνίας της Fed με τις αγορές να μην έχει προκαλέσει ακόμα μεγάλες αναταράξεις, αλλά παράλληλα είναι πλέον δεδομένη η απόφαση της μείωσης του ρυθμού αγορών ανά μήνα χρεογράφων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Επίσης, το μήνυμα πως η αύξηση των επιτοκίων επίκειται εντός του 2022, νωρίτερα δηλαδή από ότι πολλοί ανέμεναν, εστάλη με σαφήνεια επιτυχώς. Ωστόσο τα παραπάνω δεν εμπόδισαν τους επενδυτές στην τέταρτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου να τρομάξουν αρχικά με την περίπτωση της πιθανής πτώχευσης της Evergrande, της μεγαλύτερης εταιρίας ακινήτων στην Κίνα, να ανακουφιστούν στη συνέχεια, όταν δηλώθηκε πως θα εξυπηρετήσει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της. Αλλά και να αισιοδοξήσουν. Ερμηνεύοντας την αποφασιστικότητα της Fed για στροφή προς τη σύσφιξη, ως αποτέλεσμα της αναγνώρισης, από τους καλύτερα πληροφορημένους ιθύνοντες της μεγαλύτερης οικονομίας, πως η ανάπτυξη στις ΗΠΑ απόκτησε στέρεο βηματισμό.
Επιστροφή στο reflation trade
Τις τάσεις στις αγορές διαμορφώνουν οι προσδοκίες. Στην τρέχουσα φάση δεν είναι χαμηλής αξιοπιστίας οι αναλυτές που θεωρούν πως θα υπάρξει επιστροφή στο επονομαζόμενο reflation trade. Στην εξέλιξή του, υπάρχει άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα λόγω της ενδυνάμωσης των ρυθμών ανάπτυξης και εμφάνισης εξ αυτής πληθωριστικών πιέσεων. Εμφανίζεται στη φάση της μετάβασης των οικονομιών από την ύφεση προς την κανονικότητα. Παράλληλα στα χρηματιστήρια παρατηρείται στροφή στις μετοχές εταιριών σε οικονομικά ευαίσθητους τομείς, όπως ο τραπεζικός, της ενέργειας, της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Αυτές την περίοδο της ύφεσης και των προγραμμάτων στήριξης, υστερούν έναντι των μετοχών growth (ανάπτυξης εσόδων) που ευνοούνται σε καθεστώς χαμηλών ως μηδενικών επιτοκίων.
Ένα reflation trade εμφανίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021, αλλά εξατμίστηκε το καλοκαίρι, με την επιστροφή των αποδόσεων των ομολόγων στο 1,3% και χαμηλότερα. Στα τέλη Φεβρουαρίου, η επιστροφή των Bond Vigilantes (διαχειριστών που πίεσαν τα ομόλογα ανεβάζοντας απότομα τις αποδόσεις τους) τρόμαξε τους επενδυτές μετοχών. Ήταν περισσότερο ένας πανικός στο Nasdaq παρά στον S&P 500. Ο πρώτος μειώθηκε κατά 10,5% από τις 12 Φεβρουαρίου έως τις 8 Μαρτίου. Αλλά επειδή οι επιδόσεις τότε των value stocks ξεπέρασαν την αρνητική συνεισφορά των growth stocks, δεν εμφανίστηκε πραγματικά κρίση πανικού στον ευρύτερο S&P 500, αλλά πτώση της τάξης του -4,3%. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να λάβουμε υπόψη ότι ο S&P 500 διπλασιάστηκε από τις 23 Μαρτίου 2020 έως τις 16 Αυγούστου του τρέχοντος έτους. Ήταν ο ταχύτερος διπλασιασμός αυτού του δείκτη τιμών μετοχών από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά. Ένα τμήμα αυτής της ανόδου οφείλεται στο reflation trade, που μπορεί, αυτή τη φορά, να συμβάλει στην συνέχιση της ανόδου του πλέον αντιπροσωπευτικού μετοχικού δείκτη στον κόσμο.
Ο δείκτης Russell 1000 Value, όπου αντιπροσωπεύονται σε μεγάλο βαθμό οι πρωταγωνίστριες μετοχές στο reflation trade, είναι αυξημένος κατά +0,9% από την αρχή του τριμήνου, πολύ πίσω από την αύξηση κατά +5,7% του δείκτη Russell 1000 Growth την ίδια περίοδο. Ο Russell 1000 Value αυξήθηκε κατά 17% σε ετήσια βάση, ενώ ο Russell 1000 Growth αυξήθηκε κατά 19%, έναντι αύξησης 18,7% για τον S&P 500. Η παρακολούθησή τους θα αποκαλύψει πως θα εξελιχθεί η τάση ως το τέλος της χρονιάς.
Υπολογίζοντας και πράττοντας
Οι αναλυτές της αγοράς έχουν επίσης σε στενή παρακολούθηση τις αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες έχουν αυξηθεί από τη συνεδρίαση της Fed και μετά, καθώς οι προσδοκίες για ισχυρότερη ανάπτυξη και οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό έδιωξαν ορισμένους επενδυτές από τα ασφαλή κρατικά ομόλογα. Η απόδοση των 10ετών ΗΠΑ αναφοράς ήταν πρόσφατα στο 1,45%, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου, αλλά οι υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων καθιστούν ορισμένες μετοχές λιγότερο ελκυστικές.
Αναλυτές της UBS Global Wealth Management δήλωσαν ότι η απόδοση των 10 ετών θα αυξηθεί στο 1,8% μέχρι το τέλος του έτους, αλλά δεν πιστεύουν ότι μια τέτοια κίνηση θα διαταράξει τις μετοχές. Καθώς αυτό που θα καθορίσει τις αντιδράσεις των αγοραίων δυνάμεων είναι ο ρυθμός της αύξησης. «Μόνο μια αύξηση των πραγματικών αποδόσεων άνω των 50 μονάδων βάσης σε διάστημα τριών μηνών πιθανότατα θα επηρεάσει τις αποδόσεις των μετοχικών κεφαλαίων, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές». Υπογράμμιζε η τράπεζα σε πρόσφατη έκθεσή της. Βέβαια το καλοκαίρι ορθά, ο Evan Brown της UBS Asset Management ,ειδοποιώντας για το τέλος του reflation trade που κράτησε από τον Μάρτιο ως τον Ιούνιο, δήλωνε στο Bloomberg ότι, 40 Μονάδες Βάσης πτωτική κίνηση σε αποδόσεις 10ετών ομολόγων ΗΠΑ ‘Is No Joke,’ δεν είναι αστεία υπόθεση.
Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν μια σειρά αμερικανικών οικονομικών δεικτών την τρέχουσα εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των παραγγελιών διαρκών καταναλωτικών προϊόντων και του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής ISM, καθώς και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στην Ουάσινγκτον για το ανώτατο όριο του χρέους στο έτος για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς
Στην τέταρτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, το 77,77% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε κέρδη. Ο S&P500 κέρδισε +0,51% και στο 2021 αποδίδει +18,53%. Ο Dow ανέβηκε +0,62%, με επίδοση +13,69% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή +0,80%, με επίδοση στο 2021 +17,03%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης με άνοδο +0,50%, στο 2021 κερδίζει +13,83%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή +0,02%, στο 2021 αποδίδει +16,75%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε +1,26% στη βδομάδα, ενώ στο έτος κερδίζει +9,15%. Ο DAX κέρδισε +0,27% και στο έτος αποδίδει +13,22%, ο CAC με μεταβολή +1,04%, στο 2021 κερδίζει +19,58%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας με άνοδο +1,28%, στο έτος αποδίδει +9,90%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ενισχύθηκε κατά +1,01%, με ετήσια επίδοση +16,80%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 με άνοδο +0,31%, διαμόρφωσε ετήσια μεταβολή +16,10%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας ενισχύθηκε κατά +1,65%, εμφανίζοντας επίδοση έτους -4,82%, όταν ο IPC του Μεξικού είχε μεταβολή -0,39%, ενώ στο 2021 αποδίδει +15,97%. Ο χρυσός με πτώση -0,19%, βρέθηκε στα 1750,60 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -7,94%. Ενισχύθηκε κατά +2,77%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 73,95 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται κατά +52,73%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,76%, έχει απόδοση στο 2021 +10,22%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έχασε -0,33%, ενώ το 2021 αποδίδει +8,76%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία ανέβηκε +0,62% και στο έτος κερδίζει +25,44%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έπεσε -2,47%, και στο έτος χάνει -11,16%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +0,98% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης κατέληξε με κέρδη +4,03% στο 2021.
Της Κίνας τα προβλήματα
Η Evergrande μέχρι πρόσφατα ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής ακινήτων της Κίνας, με πωλήσεις 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι. Διαθέτει περιουσιακά στοιχεία 355 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 1.300 κτίρια, πολλά από τα οποία βρίσκονται στις χαμηλότερης οικονομικής ισχύος πόλεις της Κίνας. Η Evergrande έχει 200.000 υπαλλήλους και προσλαμβάνει 3,8 εκατομμύρια τεχνίτες οικοδόμους κάθε χρόνο για την ανάπτυξη έργων. Η Evergrande έχει 800 κτίρια κατοικιών σε ολόκληρη την Κίνα που είναι ημιτελή, αφήνοντας έως και 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους να μην γνωρίζουν πότε ή αν θα μπορέσουν να μετακομίσουν στα νέα σπίτια τους. Οι υποχρεώσεις της εταιρείας ξεπερνούν τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια και οφείλονται σε περισσότερες από 128 τράπεζες και περισσότερα από 121 μη τραπεζικά ιδρύματα. Η Evergrande είναι ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες ομολόγων στις αναδυόμενες αγορές, με χρέος 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ένα στέλεχος της εταιρείας είπε ότι περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι σε όλη την Κίνα έχουν αγοράσει τα προϊόντα διαχείρισης πλούτου της Evergrande. Πολλοί από αυτούς είναι εργαζόμενοί της, επειδή η εταιρεία ενθάρρυνε το προσωπικό να αγοράσει τα ομόλογά της.
Οι αισιόδοξοι αναλυτές θεωρούν πως η κινέζικη κυβέρνηση θα προβεί σε αναδιάρθρωση της εταιρίας, πιθανά με τον διαμοιρασμό των δραστηριοτήτων της σε άλλες εταιρίες ακινήτων. Αλλά επίσης η Κίνα μπορεί να περάσει πρώτη από ένα σοκ στην τροφοδοσία ενέργειας που θα μπορούσε να πλήξει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, ακριβώς όπως η κρίση της Evergrande προκαλεί σοκ στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα. Υπάρχει καταστολή της κατανάλωσης ενέργειας που οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και την αύξηση των τιμών του άνθρακα και του φυσικού αερίου, καθώς και στους αυστηρούς στόχους από το Πεκίνο για μείωση των εκπομπών ρύπων. Αφορά πρώτα τις βιομηχανίες μαμούθ της χώρας: από τα μεταλλουργεία αλουμινίου έως τους παραγωγούς υφασμάτων και τα εργοστάσια επεξεργασίας σόγιας. Τα εργοστάσια διατάσσονται να περιορίσουν τη δραστηριότητα ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, να κλείσουν εντελώς. Σχεδόν οι μισές από τις 23 επαρχίες της Κίνας έχασαν στόχους ενεργειακής έντασης που είχαν τεθεί από το Πεκίνο και τώρα πιέζονται να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας. Μεταξύ των χειρότερων σε παραβίαση των ορίων σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg είναι το Jiangsu, το Zhejiang και το Guangdong, μια τριάδα βιομηχανικών περιοχών που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο της οικονομίας της Κίνας.
Η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης στην Κίνα αντανακλά τον εξαιρετικά σφιχτό ενεργειακό εφοδιασμό παγκοσμίως που έφερε ήδη την επικράτηση χάους στις αγορές ενέργειας στην Ευρώπη. Η οικονομική ανάκαμψη μετά τα lockdown του Covid έχει αυξήσει τη ζήτηση από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά η μειώσεις στις επενδύσεις των εταιριών εξόρυξης και στις γεωτρήσεις περιορίσανε την παραγωγή.
Με κυριαρχία της εσωστρέφειας έγινε αναπότρεπτα πτωτικός ο Σεπτέμβριος
Η επενδυτική κοινότητα στην Αθήνα δυσκολευόταν να αφομοιώσει τα θετικά νέα από εξελίξεις στο εσωτερικό. Για αυτό οι αναλυτές αποδίδανε τη φυγή από το ρίσκο σε εισαγόμενη ανησυχία από την πιθανή πτώχευση της Κινεζικής Evergrande ή στην απόφαση της Fed για τα επιτόκια και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό μπορεί να ίσχυε στην πρώτη συνεδρίαση της βδομάδας, όταν όλα τα χρηματιστήρια υποχώρησαν συντονισμένα. Αλλά στις επόμενες έγινε σαφές, μέρα με τη μέρα, πως οι κινήσεις των θεσμικών στο χρηματιστήριο της Αθήνας ήταν ανεξάρτητες από τα κριτήρια και την τάση των διεθνών αγορών. Η επιδείνωση της στατιστικής εικόνας επήλθε από τη Δευτέρα αλλά το άθροισμα των απωλειών έφερε το -4,35% για τον μέσο όρο. Δηλαδή τη δεύτερη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση στο 2021, με πρώτη το -4,36% από την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου.
Τη δυναμική της αγοράς για τη συνέχεια σφράγισε η σύνοδος της Παρασκευής, όταν αιφνιδιαστικά ανακοινώθηκε η απόφαση για ΑΜΚ της ΔΕΗ. Η είδηση προκάλεσε πτώση της μετοχής κατά -11,5% (κατάληξη μια καθοδικής για τον τίτλο αλυσίδας 9 συνεδριάσεων) και όρισε σαν βασικό χαρακτηριστικό των συναλλαγών, τη γενίκευση της φυγής από το ρίσκο από μετοχές εταιριών που φιλοξενούνται στα θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού. Αυτό άλλωστε προκύπτει αβίαστα, από το φαινόμενο να υπάρχει μόνο ένα blue chip με κέρδη στη βδομάδα και τρία στον Σεπτέμβριο για την ώρα.
Η τέταρτη εβδομάδα του Σεπτέμβριου, έφερε στον μέσο όρο πτώση -4,35%, έτσι στον Σεπτέμβριο χάνει -5,42% με απόδοση έτους +7,92%. Ο FTSE25 υποχώρησε κατά -4,52%, στον τρέχοντα μήνα υποχωρεί κατά -4,85% και στο 2021 κερδίζει +8,93%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -2,95%, τον Σεπτέμβριο χάνει -4,03% και αποδίδει στο 2021 +31,48%.
Η Δευτέρα, σαν πρώτη μέρα μετά την εκπνοή των σειρών Σεπτεμβρίου στα παράγωγα, οι επιλογές των θεσμικών παραδοσιακά αφορούν τις προσδοκίες τους για την τάση στο υπόλοιπο διάστημα ως το τέλος του μήνα και όχι μόνο. Αυτές έγιναν, με την βοήθεια της διεθνούς τάσης, εξαιρετικά δυσοίωνες. Γιατί οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 892,13 από 912,81 μονάδες με μεταβολή -2,27% ή 20,68 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 77,112 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 7,876 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -2,32% στις 2155,78 από 2207,07 μονάδες την προηγούμενη, ενώ ο FTSEΜ είχε απώλειες -2,73%. Την Τρίτη, με αξιόλογο τζίρο ενισχυμένο από τα πακέτα, η τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών οδηγήθηκε στις 894,33 μονάδες με μεταβολή +0,25%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 78,477 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 27,400 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +0,23% στις 2160,65 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο +0,66%. Την Τετάρτη ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 894,30 μονάδες με μεταβολή -0,00% ή 0,03 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος υποχώρησε στα 62,204 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 15,408 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -0,15% στις 2157,49 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο +1,04%. Η αγορά στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με ενισχυμένο τον τζίρο στα 94,229 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 25,623 εκατ. υποχώρησε στις 886,72 μονάδες με τον ΓΔ σε πτώση -0,85%. Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -0,68% στις 2142,80 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -1,80%. Την Παρασκευή με αξιόλογους όγκους, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 873,10 μονάδες με μεταβολή -1,54%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 97,694 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 6,787 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -1,65% στις 2107,40 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -0,10%.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 63,117 από 65,387 δις ευρώ την Παρασκευή 17/9 με ψαλίδισμα της τάξης των 2,27 δις. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος ανήλθε στα 81,9 εκατ. ευρώ από 69,2 την εβδομάδα εκπνοής των σειρών Σεπτεμβρίου και των πακέτων στα 16,6 εκατ. από 5,2 εκατ. με τη βελτίωση να οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην εκτίναξη του τζίρου των προσυμφωνημένων συναλλαγών.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Η πτώση του FTSE25 δεν συνοδεύτηκε από ανανέωση στις short θέσεις
Η εβδομάδα είχε πάρει το δρόμο της κατηφόρας πριν τη σύνοδο της Παρασκευής όπου η πτώση διογκώθηκε από την αντίδραση των θεσμικών στην ανακοίνωση της ΑΜΚ για τη ΔΕΗ που πρόσφατα ανακοίνωσε και αποτελέσματα εξαμήνου. Ρευστοποίησαν θέσεις από το σύνολο των μετοχών του FTSE25. Η επενδυτική κοινότητα στην Αθήνα δυσκολευόταν να αφομοιώσει τα θετικά νέα από εξελίξεις στο εσωτερικό. Για αυτό οι αναλυτές αποδίδανε τη φυγή από το ρίσκο σε εισαγόμενη ανησυχία από την πιθανή πτώχευση της Κινεζικής Evergrande ή στην απόφαση της Fed για τα επιτόκια και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό μπορεί να ίσχυε στην πρώτη συνεδρίαση της βδομάδας, όταν όλα τα χρηματιστήρια υποχώρησαν συντονισμένα. Αλλά στις επόμενες έγινε σαφές, μέρα με τη μέρα, πως οι κινήσεις των θεσμικών στο χρηματιστήριο της Αθήνας ήταν ανεξάρτητες από τα κριτήρια και την τάση των διεθνών αγορών. Η επιδείνωση της στατιστικής εικόνας επήλθε από τη Δευτέρα αλλά το άθροισμα των απωλειών έφερε το -4,35% για τον μέσο όρο. Δηλαδή τη δεύτερη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση στο 2021, με πρώτη το -4,36% από την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου.
Η τέταρτη εβδομάδα του Σεπτέμβριου, έφερε στον μέσο όρο πτώση -4,35%, έτσι στον Σεπτέμβριο χάνει -5,42% με απόδοση έτους +7,92%. Ο FTSE25 υποχώρησε κατά -4,52%, στον τρέχοντα μήνα υποχωρεί κατά -4,85% και στο 2021 κερδίζει +8,93%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -2,95%, τον Σεπτέμβριο χάνει -4,03% και αποδίδει στο 2021 +31,48%.
Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 14,35 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 35,40 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2148,45 μονάδες, ήρθε στις 10:30. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 14:07 και ήταν οι 2090,33 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2107,40 από 2142,80 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,65% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 17,452 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 24/9.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ανήλθε στα 958 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2122,00 μονάδες, κατώτερο τις 2088,00 και τελευταίες πράξεις στις 2103,75, με τιμή κλεισίματος στις 2106,25 από 2139,25 και ανήλθαν σε 5173 από 5278 οι ανοικτές θέσεις. Επίσης άλλαξαν χέρια 171 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με ανώτερο μέρας τις 2121,75 μονάδες, κατώτερο τις 2085,25 και τελευταίες πράξεις στις 2095,00, με κλείσιμο στις 2105,00 από 2137,75 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν σε 154 από 100.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι ήταν μειωμένοι αισθητά. Στα calls του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ήταν 11 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης τις 2100 και τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 25 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Οκτωβρίου εμφανίστηκε όγκος 12 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης από τις 1900 ως τις 2150 μονάδες σποραδικά. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Νοεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 100 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2050 και 2200 μονάδες.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 549,75 από 555,00, μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 3 από 3.
Στην τελευταία σύνοδο μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΕΥΡΩΒ (-1,84%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΑΛΦΑ -0,32%, ΕΤΕ (-1,12%) και ΠΕΙΡ (-0,22%). Όλα ανεξαιρέτως τα τραπεζικά blue chip εμφάνισαν αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας. Το κλείσιμο του ΔΤΡ χαμηλότερα των 550 μονάδων, έδωσε σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή υψηλότερα των 579,23 μονάδων, ενώ χάθηκε και η στήριξη στις 550 μετά το πέρασμα χαμηλότερα από τις 562. Οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 532 (και 520 μονάδες.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ανέβηκαν υπολογίσιμα από τα επίπεδα της προηγούμενης. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 6075 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,47 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 31.093 από 31.305.
Της ΑΛΦΑ με όγκο 4580 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,11 ευρώ και δημιουργήθηκαν 45.152 από 43.306 ανοικτά ΣΜΕ.
Της ΕΥΡΩΒ με 3362 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,820 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 31.419 από 30.667.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1092 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,37 ευρώ και 22.777 από 22.835 ανοικτά ΣΜΕ
Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 5672 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου για ΔΕΗ, τα ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 1088 συμβόλαια, με αμέσως επόμενα σε όγκο τα 907 ΣΜΕ για ΓΕΚΤΕΡΝΑ για τη σειρά Δεκεμβρίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο και αφορούσε στα 100.000 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, στα 28.609 συμβόλαια για ΔΕΗ, στα 7.000 συμβόλαια για ΟΠΑΠ, στα 2.000 για ΟΤΕ και στα 1.500 για ΜΠΕΛΑ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Στο σχόλιο του Πέτρου Τσούρτη από τμήμα έρευνας και ανάλυσης Merit Sec. τονίστηκε:
“Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε αυτή την εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση της Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ ύψους €750 εκατ., ενώ η βραχυπρόθεσμη τάση γύρισε πλέον πτωτική. Σημεία στήριξης είναι οι 850, 820 και 800 μονάδες και ισχυρά σημεία αντίστασης οι 900 και 920 μονάδες. Η ρευστότητα των Επενδυτών απορροφάται συνεχώς από νέες ομολογιακές εκδόσεις, ή αυξήσεις κεφαλαίου των Εισηγμένων, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να μην μπορεί να ακολουθήσει την ανοδική πορεία των Διεθνών Αγορών, το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Η Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ θα πραγματοποιηθεί με την διαδικασία βιβλίου προσφορών, για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών, με σκοπό την χρηματοδότηση του στρατηγικού της σχεδίου. Οι νέες μετοχές προτείνεται να διατεθούν με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και Ιδιωτική τοποθέτηση σε Θεσμικούς Επενδυτές στο εξωτερικό. Προτείνεται να γίνει με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης, αλλά με κατά προτεραιότητα κατανομή των νέων μετοχών στους υφιστάμενους Μετόχους. Η κατά προτεραιότητα κατανομή στη δημόσια προσφορά προτείνεται να αντιστοιχεί τουλάχιστον, στο ποσοστό συμμετοχής των υφιστάμενων Μετόχων, στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας. Η Α.Μ.Κ. θα επιτρέψει στην Εταιρεία να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε €8,4 δισ. το 2026, με στόχο 9,1GW ισχύος ΑΠΕ, η οποία μεταφράζεται σε στόχο EBITDA €1,7 δισ. το 2026 και την επιλεκτική και λελογισμένη επέκταση της Εταιρείας στην Ν.Α. Ευρώπη. Η Α.Μ.Κ. αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου και να ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου. Με βάση την αρχική ανταπόκριση των Επενδυτών, η Εταιρεία έχει λάβει ενδείξεις σημαντικού ενδιαφέροντος και υποστήριξης για την πιθανή συναλλαγή.
Καλά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, μικτή η εικόνα των αποτελεσμάτων των Viohalco και Premia Properties, αδύναμα της Cenergy Holdings, καλά της ΚΡΙ ΚΡΙ, αλλά η Διοίκηση προειδοποίησε για δύσκολο δεύτερο εξάμηνο και τέλος ισχυρά ήταν τα αποτελέσματα της Epsilon Net. Τελευταία εβδομάδα ανακοίνωσης των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων με τον ΟΛΠ και την CNL Capital να ανακοινώνουν στις 28/09, τις Lamda Development, ΑΔΜΗΕ και Ευρωπαϊκή Πίστη στις 29/09 και τις ΕΥΔΑΠ και Space Hellas στις 30/09”.
Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνος Χατζηδάκης σχολίασε αναλυτικά:
H απόφαση για την Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ, επισκίασε κάθε άλλη εξέλιξη στην Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά την εβδομάδα που πέρασε. Πρόκειται για την τρίτη προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων, αντίστοιχου βεληνεκούς, που πραγματοποιείται μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες, ανεβάζοντας τον σχετικό λογαριασμό των φετινών αντλήσεων κεφαλαίου από το Χ.Α. σε πάνω από 3 δισ. ευρώ.
Κρίνοντας από την πρόσφατη συμπεριφορά της Εγχώριας Επενδυτικής Κοινότητας στις τραπεζικές αυξήσεις, η Αγορά εισέρχεται σε μια νέα φάση αναμονής και εσωστρέφειας, καθώς οι σχετικές διαδικασίες συγκέντρωσης των προσφορών και το μέγεθος των αντλούμενων κεφαλαίων, παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τα προηγούμενα εγχειρήματα.
Ο αιφνιδιασμός από την ανακοίνωση της Α.Μ.Κ. δεν άφησε “ασυγκίνητη” την υπόλοιπη Αγορά. Η πίεση που παρατηρήθηκε σε συγκεκριμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, συνδέθηκε με το ενδεχόμενο να προσφύγουν κάποια στιγμή σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου, επιβαρύνοντας το κλίμα πωλήσεων, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά την εκτίμηση ότι η Ελληνική Αγορά λειτουργεί κάτω από παρορμήσεις και λιγότερο με θεμελιώδη δεδομένα.
Η “άγαρμπη” υποχώρηση των αποτιμήσεων μπορεί να δημιουργεί ελκυστικά σημεία τοποθετήσεων σε πολλές μετοχές, ωστόσο το ψυχολογικό αντίκτυπο που οδηγεί την πτώση είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε τι βαθμό έχει εκτονωθεί.
Κοιτάζοντας λίγο πιο μακριά από τα βραχυπρόθεσμα χρηματιστηριακά “απόνερα”, η επιτυχία της αύξησης και ενδεχομένως η υπερκάλυψη της αύξησης της ΔΕΗ, θα αυξήσει το θεσμικό στίγμα των Ξένων στην Ελληνική Αγορά και δη σε μια μετοχή που μπορεί να αποτελέσει τη απόλυτη σπουδή περιπτώσεων “from zero to Hero” (από το μηδέν στο ιδανικό).
Η ΔΕΗ είναι Επιχείρηση – σηματωρός για την Ελληνική Βιομηχανία, η εικόνα παρακμής του 2018 σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την δυναμική της προοπτικής του επικαιροποιημένου 5ετους επιχειρηματικού πλάνου. Ένα επιτυχημένο εγχείρημα μετάβασης από την εποχή του Λιγνίτη στην εποχή των ΑΠΕ με υγιή ισολογισμό, κερδοφορία και μερίσματα, δεν θα περιοριστεί σαν προστιθέμενη αξία στην μετοχή της ΔΕΗ, αλλά θα ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον για περισσότερες Ελληνικές Εταιρίες που έχουν μέγεθος, πλάνο και θεμελιώδη.
Υπό αυτό το πρίσμα η προσπάθεια της ΔΕΗ έχει μεν ρίσκο εκτέλεσης και αστοχιών που σχετίζονται με το ενεργειακό περιβάλλον, η ανταμοιβή ωστόσο θα έχει ευρύτερες θετικές συνέπειες οι οποίες δεν θα είναι μόνο χρηματιστηριακές.
Προς το παρόν, η Ελληνική Αγορά θα χρειαστεί να “περάσει ένα ακόμα κάβο”, συστημική αναγκαιότητα για την ευστάθεια του Συστήματος, η οποία θα συμβάλει στην Ενεργειακή αυτονομία της Εγχώριας Αγοράς.
Τεχνικά, η πολύμηνη συσσώρευση οδεύει προς καθοδική λύση. Οι δύο κινητοί μέσοι που ορίζουν την βραχυπρόθεσμη τάση έχουν δώσει καθαρά σήματα πώλησης, όπως και ο MACD, ενώ το “οχυρό” στήριξης των 880 μονάδων, έπεσε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.
Οι ταλαντωτές οδεύουν προς υποτιμημένες ζώνες, με πιθανό σημείο συνάντησης τις 855 μονάδες. Από το επίπεδο αυτό αναμένεται κάποιου είδους τοπική ανοδική αντίδραση, με ανοδικό πέρας τις 880 μονάδες.
Η μεγάλη εικόνα στην περιοχή των στηρίξεων, περιέχει πλέον και τον κινητό μέσο των 200 ημερών ο οποίος έχει ανοδική κλίση και βρίσκεται πέριξ των 850 μονάδων.
Η λύση πάντως της συσσώρευσης βρίσκεται στις 830 μονάδες. Εκεί η εικόνα αλλάζει υπέρ των πωλητών, που αποκτούν το πάνω χέρι στην διαχείριση της τάσης.
Προς το παρόν υπάρχει μια απόσταση ασφαλείας από το εν λόγω επίπεδο και μια εικόνα υπερπώλησης που βραχυπρόθεσμα χρήζει διόρθωσης. Από την έντασή της θα κριθεί αν η Αγορά θα βρεθεί, ή όχι σε καθοδικές περιπέτειες.
Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων εξαμήνου ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα, με κυριότερες εκκρεμότητες αυτές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ και Lamda Development. Το τέλος του Σεπτεμβρίου, την ερχόμενη Πέμπτη, σηματοδοτεί χρηματιστηριακά και το κλείσιμο του φετινού εννεάμηνου, εξέλιξη που ενεργοποιεί κάποια αντανακλαστικά στην Αγορά.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές ξεκίνησαν με επιφυλακτική ανοδική πορεία σήμερα Δευτέρα 27/9, καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου σε υψηλά τριετίας είναι πιθανό να πυροδοτήσει τους φόβους για τον πληθωρισμό και να επιδεινώσει την πρόσφατη στροφή προς τη νομισματική σύσφιξη από ορισμένες κεντρικές τράπεζες.
Το Μπρεντ πρόσθεσε άλλα 62 σεντ σήμερα φθάνοντας στα 78,71 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό αυξήθηκε 71 σεντ στα 74,69 δολάρια.
“Προβλέπουμε ότι αυτό το ράλι θα συνεχιστεί, με την πρόβλεψή μας για το τέλος του έτους με τιμή στο Brent $ 90/bbl έναντι $ 80/bbl προηγουμένως. Το τρέχον παγκόσμιο έλλειμμα προσφοράς έναντι της ζήτησης πετρελαίου είναι μεγαλύτερο από ό, τι περιμέναμε, με την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης μετά από τον αντίκτυπο του Δέλτα ακόμη πιο γρήγορα από την προηγούμενη συναινετική πρόβλεψή μας”. Ειδοποίησαν οι αναλυτές της Goldman Sachs σύμφωνα με το Reuters.
Ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας της MSCI ήταν στις 8:45 δική μας ώρα με κέρδη +0,33% στις 644,27 μονάδες, μετά από τρεις συνεχόμενες εβδομάδες απωλειών.
Ο ιαπωνικός Nikkei αν και κέρδισε 0,4% αρχικά στις 8:45 εμφανίζει απώλειες οριακές -0,04% αιωρούμενος από τις ελπίδες για περαιτέρω δημοσιονομικά κίνητρα μόλις εκλεγεί νέος πρωθυπουργός.
Τα μελλοντικά συμβόλαια Nasdaq σημείωσαν άνοδο +0,2%και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης S&P 500 +0,56%.
Η τύχη του China Evergrande Group παρέμεινε μια σημαντική άγνωστη μεταβλητή αφού ο γίγαντας ακινήτων έχασε πληρωμή υπεράκτιων ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, με επιπλέον αναμενόμενη πληρωμή αυτή την εβδομάδα.
Οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη πίεση, αν και η κυβέρνηση στο Πεκίνο πρόσθεσε περισσότερη ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σήμερα ο Hang Seng στις 8:50 ενισχύεται κατά +0,50%.
Πηγή: naftemporiki